Intrebari generale
1Unde se pot preda bateriile si acumulatorii uzati?
Bateriile si acumulatorii se returneaza gratuit in toate magazinele care comercializeaza baterii si acumulatori.
2Unde se pot preda acumulatorii auto uzati?
Acumulatorii auto se returneaza la punctele de vanzare de unde au fost cumparati. Vanzatorul trebuie sa asigure intrarea acumulatorilor in circuitul de reciclare.
3Care este diferenta dintre ambalaje si deseuri?
Ambalajul este orice produs, care indiferent de materialul din care este confectionat are rolul de a retine si proteja bunurile in timpul manipularii, distributiei si prezentarii produselor de la producator pana la utilizator sau consumator.
Deseurile sunt ambalajele sau materiale de ambalare care nu mai satisfac cerintele si scopul pentru care au fost fabricate si care raman dupa ce a fost utilizat produsul ambalat.
4Pot sa imi transport singur deseurile?
Nu. Foarte multe persoane isi transporta deseurile gandindu-se ca nu exista riscuri si ca in acest fel se asigura ca sunt reciclate si ca ajung direct la colector. Indiferent ca vorbim de deseuri periculoase sau deseuri nepericuloase acestea nu pot fi transportate fara a avea o autorizatie sau licenta de transport deseuri
5Daca folosesc substante chimice periculoase am vreo obligatie?
DA. Cei care folosesc substante chimice periculoase sunt obligati sa le depoziteze intr-un spatiu acoperit, inchis etans pentru a preveni poluarea accidentala. De asemenea, cei care folosesc astfel de substante sunt obligati sa raporteze catre ITM lista si incadrarea substantelor in functie de categoria de periculozitate si sa tina o evidenta a acestor substante pe care trebuie sa o prezinte in cazul unui control din partea garzii de mediu.
6Ce se intampla cu deseurile voluminoase (mobile, covoare, saltele), unde le aruncam?
Colectarea acestor deseuri se realizeaza prin aportul voluntar al fiecarei personae in localitatea in care isi desfasoara activitatea, conform programului stabilit si anuntat de primarie.
7Unde aruncam aparatura electronica si electrocasnica defecta?
Aparatura electronica si electrocasnica poate fi colectata prin programul Buy Back. Astfel, atunci cand va decideti sa inlocuiti electrocasnicele defecte sau vechi, le puteti da la schimb vanzatorilor si puteti obtine o reducere pentru viitoarele electronice.
8Cutiile de lapte din carton se colecteaza separat?
Da. Dupa utilizare, cutiile Tetra Pack se spala, se aplatizeaza si, pe cat posibil, se usuca inainte de a fi introduse in containerul de colectare separata dedicat plasticului.
9Ce facem cu uleiul casnic? Unde se arunca?
Uleiul casnic se poate colecta si poate fi dus in incinta magazinelor Carrefour
10Unde aruncam materialele textile si incaltamintea?
Imbracamintea, incaltamintea si alte produse textile se colecteaza separat de alte deseuri reciclabile. Este recomandat sa la puneti in saci curati, fiind in prealabil spalate. In cazul in care imbracamintea poate fi repurtata si nu este deteriorate, va incurajam sa o donati unor organizatii caritabile
11Daca colectam separat vom beneficia de o reducere de la taxa de gunoi?
Da. Daca pana acum calculul facturii de salubritate se realiza in functie de numarul de persoane din fiecare gospodarie sau asociatie de proprietari, avand un tarif fix per persoana, fara a tine cont de cantitatea totala de deseuri colectate. Acum exista programul „Plateste pentru cat arunci„ fiind un instrument economic care are ca scop conștientizarea populatiei cu privire la faptul ca deseurile costa si de asemenea, un alt obiectiv este reducerea deșeurilor generate, cresterea gradului de reciclare si reducerea cantitatilor depozitate.
12Cum se colecteaza deseurile care contin mai multe tipuri de material reciclabil?
Aceste deseuri se colecteaza in functie de materialul predominant
13Cum se face corect colectarea?
In primul rand este foarte important sa ne informam care sut materialele ce se pot colecta separate si care nu si, sa invatam care este recipientul destinate fiecarui tip de material. Apoi pentru o colectare corecta este necesar ca deseurile colectate sa fie spalate, curatate si aplatizate in sacul/tomberonul corespunzator, vezi joc.
14Ce se intampla cu deseurile dupa ce au fost colectate selectiv?
Dupa ce au fost colectate selectiv, deseurile sunt transportate catre operatorul de salubrizare la statiile de sortare. Dupa ce au fost sortate materialele vor fi transmise operatorilor economici in vederea reciclarii.
15Este nevoie de spatiu pentru a colecta separat deseurile?
Spatiul nu reprezinta o problema in colectarea separata! Ai nevoie doar saci sau de recipiente mici care isi pot gasi locul in cadrul gospodariei.
16La colectarea din punct de vedere al persoanelor juridice, colectarea se face la fel ca la persoanele fizice, singura diferenta fiind doar pe cadrul legislativ?
Da, singura diferenta este legata doar de cadrul legislativ si, desigur, de cantitatea de deseuri produsa.
17Deseul municipal include deseul menajer+cel public?
Da, deseul municipal este format din deseu menajer+deseu public
18Diferenta dintre deseul menajer si cel municipal este doar de cantitate?
Da, diferenta este doar de cantitate
19Cum se colecteaza deseurile care contin mai multe tipuri de material reciclabil (spre exemplu, un ambalaj care contine atat hartie cat si plastic)?
– Am citit ca ambalajul tetrapack de lapte ZUZU de exemplu nu se recicleaza la carton, desi este alcatuit din 70% carton.
– Am citit ca ambalajul tetrapack de lapte ZUZU de exemplu nu se recicleaza la carton, desi este alcatuit din 70% carton.
Aceste deseuri se colecteaza in functie de materialul predominant.
Intrebari specifice
1Suntem o companie cu puțini angajați. Colectam separat plastic si hartie si avem contract cu firma locala de salubritate. Trebuie sa completam raportare ANPM?
Da. Conform legislatiei din Romania, orice generator de deseuri indiferent de marime are obligatia sa completeze rapoarte ANPM
2Daca deseurile transportate sunt din categoria „nepericuloase” mai am nevoie de autorizatie de mediu conform legislatiei deseurilor?
Transportul deseurilor de orice fel realizeaza respectand prevederile HG 1061/2008. Astfel, pentru orice transport de deseuri se completeaza formularul de incarcare-descarcare deseuri in 3 exemplare: unul pentru expeditor, unul pentru transportator si unul pentru destinatar
3O societate comerciala poate sa valorifice deseurile rezultate din ambalaje (hartie/carton) prin vanzarea acestora catre o firma de colectare deseuri? Avem nevoie de vreo autorizatie in acest sens?
Deseurile rezultate din ambalaje pot fi vandute unei societati colectoare fara a fi nevoie de autorizatie de comercializare.
4Firmele de colectare deseuri sunt obligate sa puna la dispozitie pubele de colectare separata sau cei care genereaza deseurile trebuie sa le achizitioneze?
Operatorii serviciului de salubrizare au obligatia de a pune la dispozitia detinatorilor de deseuri containerele/recipientele
5Care sunt normele in vigoare pentru reciclarea ambalajelor?
Normele in vigoare sunt:
- Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu
- Legea nr.211/2011 privind regimul deseurilor
- LEGEA Nr. 249/2015 din 28 octombrie 2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje
- Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 74/2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deseurilor, a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu
- Legea nr. 31/2019 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 74/2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deseurilor, a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje si a Ordonantei de urgența a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu
6Ce documente trebuie sa insoteasca un deseu?
Orice tip de deseu trebuie insotit de urmatoarele documente:
- aviz de insotire a marfii
- formulare de expeditie / transport (Anexa 2 sau Anexa 3)
- formular de aprobare transport deseuri periculoase > 1 tona/an, dupa caz. (Anexa 1)
- buletin de analiza, dupa caz
- etichete corespunzatoare, aplicate pe ambalajele deseurilor
7Daca o companie nu si-a indeplinit obiectivele de mediu dar a platit pentru diferenta 2 lei/kg pentru anul respectiv, este pasibila de amenda pentru neindeplinirea obiectivelor?
Nu, atata timp cat a platit cei 2 lei/kg pana la data de 25 ianuarie. Neplata sumei datorate pana la data scadenta genereaza majorari de 0,02% / zi din suma totala datorata. Numarul de zile se calculeaza incepand cu data de 25 ianuarie Si pana la data la care se face plata. In plus, se aplica penalitati de 0,01% / zi din suma totala datorata.