Doamnelor si domnilor primari,
Dupa cum stiti, in data de 01 iulie 2019 expira perioada pana la care autoritatile publice locale, respectiv asociatiile de dezvoltare intercomunitara (ADI) trebuiau deja sa implementeze instrumentul economic plateste pentru cat arunci si sa stabileasca tarife distincte pentru gestionarea deseurilor municipale conform prevederilor OUG 74/2018. Incepand cu aceasta data, Garda Nationala de Mediu incepe verificarile la nivelul fiecarui UAT sau ADI pentru evaluarea modului in care acestea au luat masurile de conformare cerute de lege.
Mecanismele din legislatia in vigoare au rolul de a incuraja UAT-urile, dar si populatia sa colecteze deseurile separat, pe fractii distincte. Astfel, cu ajutorul Organizatiilor de Implementare a Raspunderii Extinse a Producatorului (OIREP), populatia poate sa plateasca mai putin in cazul in care colecteaza separat deseuri reciclabile.
Neimplementarea acestor masuri in timp util va aduce deservicii populatiei, sumele alocate de producatori neputand fi cheltuite din cauza faptului ca UAT-urile/ADI-urile nu au pus infrastructura la dispozitia populatiei pentru a recupera deseurile reciclabile.
Un alt aspect care trebuie luat in considerare foarte serios, legat de implementarea sistemului plateste pentru cat arunci, este acela ca cetatenii trebuie sa plateasca doar pentru cantitatea de deseuri pe care o genereaza si nu cantitati pausale. Este necesar ca fiecare cetatean sa fie rasplatit sau penalizat in functie de cat de bine se organizeaza in colectarea separata. Acelasi tratament trebuie aplicat si UAT-urilor: cu cat sunt mai bine organizate, cu atat primariile vor fi recompensate mai mult de catre OIREP.
Daca deseurile reciclabile, colectate separat prin contributia producatorului, vor avea un cost mult mai mic de colectare, celelalte deseuri, organice sau amestec, trebuie sa aiba un cost care sa descurajeze in primul rand producerea lor. Consumul responsabil este unul din factorii cheie in protejarea resurselor si in evitarea generarii de deseuri. In prezent, sunt multe tehnologii care permit implementarea unui sistem inteligent la nivel de UAT/ADI care sa poata evidentia clar, pana la nivel de gospodarie, cantitatile generate. De la includerea pretului de colectare in pretul recipientului, pana la sisteme inteligente de monitorizare, orice sistem, care permite cetateanului sa plateasca pentru cat arunca, aduce cu sine mai putine deseuri si costuri mai mici.
Ne dorim o colectare separata functionala, pentru a putea aplica mai departe principiile economiei circulare, precum reutilizarea si reciclarea materialelor. De asemenea, trebuie sa invatam sa folosim fractia organica pentru producerea compostului de calitate sau a biogazului. Toate acestea insa, fara o colectare separata corecta, nu vor poate functiona eficient. In acest moment, cadrul legislativ ii obliga pe toti actorii din lantul de management al deseurilor sa isi revizuiasca serviciile si sa construiasca sisteme care sa fie in folosul cetatenilor, in primul rand. Noi vom fi mai aproape de cetateni si, in scurta vreme, vom implementa un sistem de apelare (un numar de telefon scurt), la care cetatenii pot sesiza orice aspect legat de mediu, probleme legate de colectarea incorecta a deseurilor, UAT-uri unde nu exista o infrastructura minima de colectare, poluatori care nu respecta normele si orice alte iregularitati. Vrem sa avem un mediu curat si o tara curata. Avem cadrul legislativ si instrumentele necesare sa facem ca sistemul sa functioneze. Cine va refuza implementarea, cu siguranta va fi sanctionat, fie ca e vorba de UAT-uri, salubristi sau cetateni. (Gratiela Gavrilescu, ministrul Mediului)
de Redactia Vrancea24
Link sursa